0,8 Ampère Geluk

0,8 Ampère Geluk
Regisseur: Saskia Gubbels

In de documentaire 0,8 Ampère Geluk wordt een aantal patiënten geportretteerd die voor hun depressie of psychose behandeld worden met Elektro Convulsie Therapie (ECT). Saskia Gubbels laat zien hoe deze ongrijpbare ziektes de levens van de hoofdpersonen en hun families beheerst. ECT lijkt voor hen een laatste strohalm, maar is ook nog steeds omgeven met vooroordelen.  

"Er komt een moment dat ik in de sneeuw ga liggen, want dit is geen leven. Dit is echt geen leven. Dit is dood."

Dat zijn de eerste woorden van Lidwine in de documentaire 0,8 Ampère Geluk. Ernstig depressief en suïcidaal heeft ze alles geprobeerd om de neerwaartse spiraal waar ze in zat te doorbreken. Als laatste redmiddel kiest ze voor de Elektro Convulsie Therapie (ECT), 'shocktherapie' in de volksmond. Een therapie die vaak werkt maar nog altijd vooroordelen oproept en angst inboezemt. Regisseur Saskia Gubbels portretteert drie mensen die deze therapie ondergaan van heel nabij. Ze laat zien hoe een ongrijpbare ziekte hun leven en dat van hun omgeving volledig beheerst. Lukt het hen om aan de duisternis van hun depressie of psychose te ontsnappen? Zal de behandeling hen net dat beetje geluk schenken waar ze zo op hopen?

HUUR OF KOOP 0,8 Ampère Geluk VIA VIMEO ON DEMAND!

regisseur

regisseur

Saskia Gubbels

Saskia Gubbels studeerde aan de Kunstacademie in Maastricht en aan de St Joost Academie voor Beeldende Kunsten in Breda, waar ze cum laude afstudeerde als Audiovisueel Programmamaker. Een selectie van eerder werk:

Door de oren van Ellen (15', 2011). Korte documentaire over een doof meisje dat na de zomer moet kiezen; zal ze naar de horende middelbare school gaan waar niemand haar (doven)taal spreekt of naar een dovenschool waar de horende wereld ver weg is?  Prijzen o.a. Best Documentary  BUSTER Filmfestival Kopenhagen / 1st Prize Adult Jury Prize, 2nd Prize Children’s Jury Prize – Chicago International Filmfestival /The Grand Prix of DokuMa, DokuMA Filmfestival First Edition. Croatia

Scènes uit het omgangshuis (60', 2010) Documentaire over gescheiden ouders die hun kind kunnen zien op neutraal terrein, het omgangshuis, zonder dat ze daarbij worden geconfronteerd met hun ex.

De zee lacht me toe (50', 2009). Documentaire over het stilstaande leven van de laatste bewoners uit een half afgebroken arbeiderswijk.  Nominatie Gouden Kalf Nederlands Filmfestival Utrecht 2009.

Het gelijk van mijn tante (50', 2007). Documentaire over de tante van de filmmaakster die na 1,5 jaar psychiatrie weer langszaam haar vrijheid terug krijgt. 

credits

credits

script Saskia Gubbels i.s.m Lies Janssen | camera o.a. Stefano Bertacchini, Reinout Steenhuizen | geluid o.a Suzanne Helmer, Bouwe Mulder | montage Maasja Ooms, Katarina Türler | soundscape Rutger Zuydervelt | geluidsmix Tom Bijnen | uitvoerend producent Judith Vreriks | eindredactie NCRV Jelle Peter de Ruiter | producent Frank van den Engel

In samenwerking met NCRV. Met steun van Mediafonds en Fonds Psychische Gezondheid.

nieuws

nieuws

0,8 Ampère Geluk nu te koop via Vimeo on Demand

De indringende documentaire 0,8 Ampère Geluk van Saskia Gubbels is nu te koop via VIMEO ON DEMAND.

Premiere 0,8 Ampère Geluk in Vancouver

Moderated by Dr. Harry Karlinsky, Clinical Professor, Department of Psychiatry, University of British Columbia.

 

http://www.thecinematheque.ca/framesofmind/8-amps-of-happiness

Vrij Nederland tipt 0,8 Ampère Geluk

Deze week in Vrij Nederland: een uitgebreid artikel over Lidwine, hoofdpersoon in de documentaire 0,8 Ampère Geluk (2 februari om 20:25 uur op NPO2 ) van Saskia Gubbels. Vrij Nederland #05 van 31 januari is te koop voor € 5,95.

Elektroshocktherapie in het nieuws

Recentelijk in het nieuws: elektroshock en depressie.

http://nos.nl/artikel/682984-effect-elektroshock-te-voorspellen.html

Houd onze facebookpagina en website in de gaten voor Saskia Gubbels' nieuwe film over deze controversiële therapie. Zij volgt al een aantal jaar een kleine groep patiënten in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem die deze behandeling ondergaat. Helpt elektroshock hen de neerwaartse spiraal van hun depressies of psychose te doorbreken?

DVD verkoop

DVD verkoop

recensie

recensie