De Patriot

De Patriot
Regisseur: Milena Boudinova

Simeon Saxe-Coburg-Gota II, de uit ballingschap teruggekeerde koning van Bulgarije regeert sinds zijn verkiezingswinst in 2001 het politiek en economisch instabiele land. Hij heeft zelf 50 jaar heimwee naar zijn land gehad, dat hij gedwongen moest verlaten. In de documentaire De Patriot worden de dilemma’s geschetst van emigratie en armoede, heimwee en familie, vaderlandsliefde en realiteitszin. 

Kom terug en dien je vaderland!” luidt één van de herhaaldelijke oproepen van Simeon II. Hij hoopt met zijn terugkeer een voorbeeld te zijn voor de geëmigreerde Bulgaarse intelligentsia die weer vers bloed, kennis en energie in het vaderland zou moeten gaan steken. De emotionele oproep heeft vele Bulgaren geënthousiasmeerd om serieus na te denken over de mogelijkheid terug te gaan naar het land dat hen zo lief was. Maar om een goed bestaan met een succesvolle carrière in het westen achter te laten voor de onzekerheid in een postcommunistisch Bulgarije blijkt een moeilijk te accepteren consequentie. 

Programmamaakster Milena Boudinova, zelf Bulgaarse van oorsprong, woont al vijftien jaar in Amsterdam. Ze keert terug -met de camera- naar Bulgarije om vast te leggen wat de “patriotten” te wachten staat in hun thuisland. Omdat heimwee hun voornaamste motief is, kan het bijna niet anders dan dat de verwachtingen te groot zijn. 

regisseur

regisseur

Milena Boudinova

 

Milena Boudinova attended the Rietvelt Academy and the Utrecht School of the Arts. Since 1994, she works as an assistant to the director and editor for TV. Since 1999, she directs documentaries for KRO and VPRO TV.

credits

credits

regie, camera: Milena Boudinova
montage: Riekje Ziengs
productie: Willemijn Cerutti, Laura Bronkers
in co-productie met NTR

 

nieuws

nieuws

De Patriot

 In de week van 7 april 2012 zal Holland Doc 24 de documentaire “De Patriot” uitzenden in carrousel.

De Patriot op tv

zondag 4 mei 2003, 22.40 uur, bij de NPS, op Nederland 3

pictures and press

pictures and press

DVD verkoop

DVD verkoop

recensie

recensie