Kleine Delicten

Kleine Delicten
Regisseur: Jaap van Hoewijk

Elke maandagochtend zit regisseur Jaap van Hoewijk bij de politierechter in Haarlem. Gefascineerd door de kleine delicten in ‘huis-, tuin- en keukenzaken’ en de zoektocht naar waarheid, schuld en straf. De regisseur, en de kijker met hem, vraagt zich af: zou ik daar zelf ook kunnen zitten?

De film speelt zich in zijn geheel af binnen de muren van de rechtszaal, waar rechter en verdachte recht tegenover elkaar zitten. De uitspraak volgt direct na de uiteenzetting; na hooguit 20 minuten staat de verdachte vaak alweer buiten, al dan niet met een veroordeling op zak.

Schaamte, spijt, ontkenning, bravoure en routine komen allemaal voorbij. Het zijn verhalen over het menselijk tekort; mannen en vrouwen zoals jij en ik die de weg zijn kwijtgeraakt, die pech hebben en een enkeling die onverbeterlijk lijkt. De kijker leeft mee met de verdachte, maar zit soms ook op de stoel van de rechter, en wordt zo in zijn veilige huiskamer geconfronteerd met zijn eigen (voor)oordelen.

regisseur

regisseur

Jaap van Hoewijk

Jaap van Hoewijk (Rotterdam 1963) maakt sinds 1995 documentaires. Debuteerde met Procedure 769 over de getuigen van een terechtstelling in California. De film Familiegeheim uit 2001 gaat over de verzwegen zelfmoord van zijn vader . In 2012 maakte Jaap Kill Your Darling (2012), een lange documentaire over de recherche rotterdam, die een cold case uit 1990 alsnog tracht op te lossen. Zijn film, Killing Time, werd voor veel internationale filmfestivals geselecteerd waaronder IDFA en DOKLeipzig. Zijn tweedelige documentaire Kleine Delicten & Rake Klappen (2015), gaat over verdachten die zich verantwoorden bij de politierechter.

credits

credits

Kleine Delicten is een coproductie van Zeppers Film met de VPRO en kwam tot stand met ondersteuning van CoBO.

regie: Jaap van Hoewijk

geluid: Benny Jansen

editor: Chris van Oers

research: Eva de Breed

uitvoerend producent: Judith Vreriks

nieuws

nieuws

Kleine Delicten gaat toeren

De documentaire Kleine Delicten toert vanaf 22 augustus door het land. Bij alle vertoningen is regisseur Jaap van Hoewijk aanwezig, samen met Officieren van Justitie en rechters (onder anderen uit de film).
Onderstaand de laatste twee vertoningsdata op een rij.

15 september | Filmhuis Den Haag

16 september | Lumiere Maastricht

On tour: Kleine Delicten

Jaap van Hoewijks documentaire is vanaf 22 augustus te zien in de filmhuizen!

pictures and press

pictures and press

DVD verkoop

DVD verkoop

recensie

recensie