Oleg Klimov: Brieven aan jezelf

Oleg Klimov: Brieven aan jezelf
Regisseur: Masha Novikova

Twaalf jaar lang heeft oorlogsfotograaf Oleg Klimov het uiteenvallen van de Sovjet-Unie gedocumenteerd. Bij nagenoeg alle conflicten en etnische spanningen in de jaren 90 was hij aanwezig. Zijn foto’s verschenen op de voorpagina’s van vele westerse kranten, als stille getuigenissen van het oorlogsgeweld in de voormalige Sovjet-Unie. Zijn carrière heeft op Oleg als fotograaf, maar ook op hem persoonlijk veel effect gehad. Na jaren kampt hij nu onverwachts zelf met een oorlogstrauma. Verlangend naar innerlijke rust keert Oleg terug naar enkele gebieden waar hij in oorlogstijd heeft gefotografeerd: Nagorno-Karabach, Abchazië en Tsjetsjenië. Tegenover Olegs herinneringen ontstaan andere werkelijkheden: die van de mensen die hij destijds fotografeerde.

regisseur

regisseur

Masha Novikova

Masha Novikova (Moskou 1956) maakte naam met journalistieke documentaires als In the Holy Fire of Revolution (2008), over de strijd van Gary Kasparov voor een nieuw Rusland; Anna, zeven jaar aan de frontlinie (2008), over de in 2006 vermoorde journaliste Anna Politkovskaya en Drie kameraden, over drie Tsjetsjeense vrienden van wie er twee tijdens de Tsjetsjeense oorlogen jong om het leven kwamen. Haar films worden overal ter wereld op festivals vertoond en wonnen verschillende prijzen.

Novikova is altijd gefascineerd geweest door de frontlinie: revolutionairen, charismatische persoonlijkheden of kunstenaars die zich elk op hun eigen manier verzetten tegen hun overheersers. Gedeeltelijk weerpiegelt dit ook haar eigen geschiedenis – zelf is Novikova afkomstig uit Sovjet-Rusland en vluchtte vlak voor de val van de Muur naar Nederland. Voor haar films deed ze intensief research in tal van oorlogsgebieden, waarbij ze geconfronteerd werd met de dood en menselijk leed, die in haar films dan ook een belangrijke rol spelen. Meer informatie over Masha Novikova: Novdoc.

credits

credits

Regie: Masha Novikova

Camera: Pavel Filippov / Masha Novikova
Geluid: Anatoly Turikov / Varvara Belous
Montage: Michiel Hazebroek
Muziek en Geluidsmix: Jeroen Goeijers
Uitvoerend producent: Judith Vreriks
Eindredactie: Margje de Koning, IKON
Producent: Frank van den Engel

Een coproductie met IKON

Deze productie kwam tot stand met steun van het Mediafonds

 

nieuws

nieuws

Masha Novikova genomineerd voor Gouden Kalf!

Masha Novikova's documentaire OLEG KLIMOV: BRIEVEN AAN JEZELF is genomineerd voor het Gouden Kalf voor de Beste Korte Documentaire op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Volgens het juryrapport laat de documentaire "feilloos zien dat in de verscheurdheid van de fotograaf de pijn van het huidige Rusland schuilt". De uitreiking van de Gouden Kalveren is op vrijdag 3 oktober aanstaande in Utrecht.

Brieven aan Jezelf geselecteerd voor het Yerevan International Film Festival

Masha Novikova's film Brieven aan Jezelf zal op het internationale filmfestival van Yerevan worden vertoond. Het Yerevan International Film Festival wordt van 13 tot 20 juli gehouden. Brieven aan Jezelf is geselecteerd voor een speciaal programma met betrekking tot Armenië en de Armeniërs. Masha zelf zal aanwezig zijn, evenals een van de personen die in de film voorkomt.

'Brieven aan Jezelf' in Bratislava en Praag

Na een eerdere vertoning bij de Frontline Club in Londen wordt op dinsdag 27 mei Masha Novikova's film Brieven aan Jezelf vertoond bij de Frontline Club Bratislava, en op woensdag 28 mei bij de Frontline Club in Praag. Oleg Klimov, de fotograaf en protagonist, zal bij beide vertoningen aanwezig zijn en vragen beantwoorden.

Brieven aan Jezelf op NPO Doc

Van zaterdag 3 tot vrijdag 9 mei is Oleg Klimov: Brieven aan Jezelf te zien. In het kader van de week van Don't shoot the messenger op het themakanaal NPO Doc (voorheen Holland Doc 24).

Masha Novikova's laatste documentaire gaat over oorlogsfotograaf Oleg Klimov. Hij gaat op zoek naar de personages van een aantal van de foto's die hij door de jaren heen gemaakt heeft. 

Oleg Klimov en Masha Novikova bij de Frontline Club

De documentaire Oleg Klimov; Letters to Myself werd op maandag 14 april bij de Londense Frontline Club vertoond. Na afloop was er een Q&A met de regisseur Masha Novikova en met Oleg Klimov via Skype. Een verslag is hier te lezen. 

Op korte termijn vinden er ook vertoningen plaats bij de Frontline Clubs in Praag (Tsjechië) en Bratislava (Slowakije). 

Brieven aan Jezelf in Londen

Masha Novikova's laatste film Oleg Klimov: Brieven aan Jezelf zal aankomende maandag worden vertoond bij The Frontline Club in Londen. 

Londen, The Frontline Club: 14 april om 19:00. Met aansluitend een Q&A met Masha Novikova en Oleg Klimov. 

Expositie Oleg Klimov in Huis Marseille

In navolging van de documentaire Brieven aan Jezelf van Masha Novikova is er vanaf 14 december een expositie in Huis Marseille met foto's van Oleg Klimov (1964): Langs de oevers van Rusland. De expositie toont de zoektocht van de voormalige oorlogsfotograaf Klimov naar de eeuwenoude, nooit uitgekristalliseerde verhouding van Rusland met het water. De foto’s die het onderwerp vormden voor de documentaire zijn hier te zien, evenals de documentaire zelf. 

Woensdag 11 december TV uitzending van Oleg Klimov: Brieven aan jezelf

Om 22.55 uur zal de film Oleg Klimov: Brieven aan jezelf van Masha Novikova worden uitgezonden op de IKON, Nederland 2. De film vertelt het verhaal over oorlogsfotograaf Oleg Klimov, die na twaalf jaar wordt geconfronteerd met een oorlogstrauma.

Brieven aan Jezelf op 8 december in de Balie

Op zondag 8 december om 15:00 uur organiseert De Balie (aan het Leidseplein) in Amsterdam een speciale vertoning van Masha Novikova's nieuwste documentaire Brieven aan Jezelf, over oorlogsfotograaf Oleg Klimov. Kllimov heeft meer dan twintig jaar gewerkt voor NRC Handelsblad en zijn foto's zijn door veel westerse tijdschriften gepubliceerd. In aanwezigheid van Oleg Klimov en regisseur Masha Novikova.

DVD verkoop

DVD verkoop

recensie

recensie