Wolkoorts

Wolkoorts
Regisseur: Astrid Bussink

Elk jaar in mei staat het kleine dorpje Lievelde in de Achterhoek op z’n kop. Dan heeft iedereen last van corsokoorts. Wolcorso-koorts om precies te zijn. Waar andere dorpen en steden een bloemen- of fruitcorso hebben, heeft Lievelde het állergrootste Wolcorso ter wereld!

Ook onder de jeugd in Lievelde is het Wolcorso erg populair en zet iedereen zich maandenlang in voor de felbegeerde eerste prijs. Vooral tussen het meidenteam “Wij zitten gebakken” en het jongensteam “Dit is pas groene energie!” uit groep 8 is de rivaliteit zeer groot; ze zijn beiden vastberaden om te winnen van de ander. Via whatsapp berichten worden snode plannen gesmeed om de andere groep te dwarsbomen en hun geheimen over hun wagentje te ontfutselen. Wat zo gezellig begon, lijkt uit te monden in een ware “strijd tussen de sexen”. Wie gaan er tijdens de grote dag met de beker vandoor, de jongens of de meiden?

NCRV Dokument Junior / 15 min.

Wolkoorts was te zien op de volgende festivals:
CINEKID Amsterdam, oktober 2013    DOCVILLE, Leuven, mei 2014 
GO SHORT Nijmegen, april 2014        Psarokokalo Int. Short FF, Greece, juli 2014
Vision du Reel, NYON, april 2014       KUKI Int. Short FF for Children, Berlijn nov.2014
International Short FF Oberhausen, mei 2014

 

 

regisseur

regisseur

Astrid Bussink

Astrid Bussink studeerde Beeldende Kunst aan de AKI (Academie voor Kunst en Industrie) in Enschede en volgde daarna een masteropleiding film aan de Edinburgh College of Art. Als onderdeel van deze opleiding in Schotland maakte ze in 2005 de documentaire The Angelmakers en ontving daarvoor verschillende prijzen zoals de First Appearance Award op IDFA, Little Stamp award op ZagrebDOX, Best short Documentary op Dokufest, nomination Grierson Award. Deze documentaire ging over de vrouwen van het Hongaarse dorp Nagyrév die tussen 1914 en 1929 hun mannen met arseen om het leven brachten.

Daarna maakte ze enkele korte films. Rückenlage / Upside Down kreeg een prijs voor de beste korte experimentele film tijdens het Vermont International Film Festival in 2006, The 9 lives of my car en I shot the mayor.

Tegenwoordig woont en werkt Astrid Bussink in Amsterdam. In 2008 produceerde ze De Verloren Kolonie (The Lost Colony) over het oudste apenlaboratorium ter wereld, waarvoor ze ook het script schreef. Deze documentaire ging in januari 2008 in première op het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

In 2009 maakte ze een documentaire over haar ervaringen met de vuurwerkramp in Enschede, die ze zelf in 2000 persoonlijk meemaakte. Deze documentaire, Mijn Enschede, werd voor het eerst vertoond tijdens het International Film Festival Rotterdam januari 2010.

Haar documentaire Poule des Doods (Poem of Death) over eenzame doden en dichters die voor hen dichten op uitvaarten met o.a. F. Starik werd in de Gouden Kalf selectie vertoond op het cin 2011 en ontving een Special Jury Mention op Vision du Réel in Nyon.

In 2013 won Astrid Bussink op het Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf voor beste korte documentaire voor haar jeugdfilm Achter de Toren.

credits

credits

Regie:      Astrid Bussink
Camera:   Robbie van Brussel
Geluid:     Carla van der Meijs
Montage:  Riekje Ziengs  

 

nieuws

nieuws

Herhaling Wolkoorts

Op 17 juli wordt in Zapp Echt Gebeurd de documentaire Wolkoorts herhaald op NPO 3 (19:25 uur). 

Wolkoorts op TV

 

De jeugddocumentaire Wolkoorts van Astrid Bussink wordt zaterdag 13 september om 11:45 en zondag 14 september om 18:00 uitgezonden op themakanaal NPO Doc. 

Wolkoorts in Nyon, Oberhausen en Leuven

Astrid Bussinks korte film Wolkoorts is geselecteerd voor Visions du Réel in Nyon (25 april - 3 mei, Zwitserland). De film zal draaien in het La Lanterne Magique programma, een speciaal programma voor kinderen.

Wolkoorts is daarnaast ook geselecteerd voor de Kurzfilmtage in Oberhausen (1-6 mei) en DOCVILLE in Leuven (2-10 mei)

Wolkoorts is een verhaal over het grootste en enige wolcorso ter wereld, in het Achterhoekse Lievelde. Wie gaan er tijdens de grote dag met de hoofdprijs vandoor, de jongens of de meiden?

 

 

Wolkoorts naar Go Short

Astrid Bussink laatste film, Wolkoorts, is komende april te zien op Go Short, het filmfestival voor korte films in Nijmegen. Go Short vindt van 9 tot 13 april plaats in verschillende filmtheaters in Nijmegen.

Wolkoorts is het verhaal over het grootste en enige wolcorso ter wereld, in het Achterhoekse Lievelde.

De cast van Wolkoorts in ZAPP Live!

De jongens en meisjes uit de documentaire Wolkoorts van Astrid Bussink zijn a.s. donderdag 16 januari te gast in de uitzending van ZAPP Live

ZAPP Live is een gevarieerd kinderprogramma met allerlei gekke spelletjes en gesprekken en wordt om 17.20 uur op ZAPP uitgezonden. 

De documentaire Wolkoorts wordt a.s. zondag 19 januari om 14.25 uur door de NCRV uitgezonden. 

Nominatie Mediafondsprijs Kids&Docs voor Wolkoorts

De korte jeugddocumentaire Wolkoorts van Astrid Bussink is genomineerd voor de Mediafondsprijs Kids&docs 2013. Een kinderjury kiest uit de vier genomineerde films de winnaar, die een prijs van €15.000,- ontvangt om een nieuwe jeugddocumentaire te maken. De uitreiking vindt op 29 november a.s. plaats tijdens het IDFA in Amsterdam. 

Astrid Bussink te gast in radioprogramma Opium

Astrid Bussink is a.s. zaterdagmiddag te gast in het radioprogramma Opium op Radio 1. Tussen 16.00 en 16.30 uur praat ze over haar jeugddocumentaire Wolkoorts die a.s. zondagmiddag in premiere gaat op het CINEKID festival in Amsterdam. 

Succesvolle premiere Wolkoorts op Cinekid

Wolkoorts is afgelopen zondagmiddag in premiere gegaan op het Cinekid. a.s. woensdag 23 oktober draait de film om 15.15 uur in het Ketelhuis.

Wolkoorts in de montage

De draaidagen van de jeugddocumentaire Wolkoorts zitten erop! De film wordt nu gemonteerd en zal over enkele maanden in premiere gaan op het CINEKID festival in Amsterdam. 

pictures and press

pictures and press

DVD verkoop

DVD verkoop

Wolkoorts
€12,50

recensie

recensie