Boris Ryzhy

“Al mijn gedichten gaan over liefde en dood, er zijn geen andere thema’s” –schreef Boris Ryzhy, de piepjonge Russische deelnemer aan Poetry International Rotterdam van 2000. “Maar het is een dom cliché dat een dichter een persoonlijke tragedie moet hebben. Ik ben zielsgelukkig met mijn jeugdliefde Irina en mijn zoon.” Een jaar later, in 2001, zal deze charmante en bewonderde dichter-hooligan zich ophangen. Hij werd 26 jaar. Regisseur Aliona van der Horst en cameravrouw Maasja Ooms reisden af naar de ijzige industriestad Jekaterinburg, op de grens van Siberië, om de sfeer van zijn gedichten te vangen en het raadsel van zijn dood te ontsluieren.
Het is een film geworden vol intense blikken, industrieële sferen en tragi-komische ontmoetingen met buurtbewoners van de Staalschrootwijk, de criminele arbeiderswijk waar Boris opgroeide en die hij de goudmijn voor zijn poezie noemde. Een lelijke, harde wereld die door zijn gedichten wonderschoon wordt. Maar het is ook monument voor zijn tijdgenoten: de verloren generatie van de Perestrojka jaren. In het Westen wordt de Perestrojka nog steeds geassocieerd met democratie en persvrijheid, maar in buurten als de Staalschrootwijk leek het meer op een burgeroorlog, waar gangsters van allerlei slag elkaar uitmoordden.”Wij zijn een generatie van bodyguards” zegt zijn vrouw Irina op de besneeuwde begraafplaats. De gezichten van Boris’ klasgenoten staan daar in zwart marmer gebeiteld. Zoon Artjom, 7 jaar toen zijn vader stierf, inmiddels 14, moet zich staande zien te houden in het harde leven van zijn stad.

Bekijk de film op Vimeo on Demand.

Regisseur

Aliona van der Horst

Dame met het witte hoedje (1997), veelbekroonde eindexamen;
Na de Lente van ‘68 (Gouden Beeld 2001), over de liefde van haar ouders in tijden van Koude Oorlog;
Passie voor de Hermitage (Grand Prix FIFA Montréal 2003), serie verhalen achter de schermen van het grootste museum ter wereld;
Voices of Bam (2006, co-regie Maasja Ooms), een film over rouw en herinnering;
Boris Ryzhy, (2008) portret van deze jonge Russische dichter en zijn generatie.

Credits

Regie, camera, geluid, montage: Aliona van der Horst
Camera, montage: Maasja Ooms, Aliona van der Horst
Uitvoerend producent: Jorinde Sorée, Frederik Nicolaï
Eindredactie VPRO: Saskia van Schaik

Category
2008