De verloren kolonie

Het oudste apenlaboratorium ter wereld werd nagenoeg vernietigd in de onafhankelijkheidstrijd van de sprookjesachtige voormalige Sovjetrepubliek Abchazië. De laboratorium medewerkers zijn echter vastberaden hun lab weer in oude glorie te herstellen en hebben hiervoor een nieuw plan bedacht. Met hulp van de voormalige directeur Professor Lapin hopen ze hun geliefde instituut weer op de kaart te zetten.

De verloren kolonie volgt hun schijnbaar onmogelijke strijd en ontdekt hun grenzeloos vertrouwen en niet aflatende hoop in de heropbouw.

Recensies

‘De ontroerende reddingspoging wordt verluchtigd met schitterend archiefmateriaal en fraaie anekdotes over de gloriejaren van het instituut’
www.volkskrant

filmkrant.nl

desmetlive: radio gesprek met de maker

Bekijk de film op Vimeo on Demand of bestel de DVD

Regisseur

Astrid Bussink

Astrid Bussink studeerde Beeldende Kunst aan de AKI (Academie voor Kunst en Industrie) in Enschede en volgde daarna een masteropleiding film aan de Edinburgh College of Art. Als onderdeel van deze opleiding in Schotland maakte ze in 2005 de documentaire The Angelmakers en ontving daarvoor verschillende prijzen zoals de First Appearance Award op IDFA, Little Stamp award op ZagrebDOX, Best short Documentary op Dokufest, nomination Grierson Award. Deze documentaire ging over de vrouwen van het Hongaarse dorp Nagyrév die tussen 1914 en 1929 hun mannen met arseen om het leven brachten.

Daarna maakte ze enkele korte films. Rückenlage / Upside Down kreeg een prijs voor de beste korte experimentele film tijdens het Vermont International Film Festival in 2006, The 9 lives of my car en I shot the mayor.

Tegenwoordig woont en werkt Astrid Bussink in Amsterdam. In 2008 produceerde ze De Verloren Kolonie (The Lost Colony) over het oudste apenlaboratorium ter wereld, waarvoor ze ook het script schreef. Deze documentaire ging in januari 2008 in première op het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

In 2009 maakte ze een documentaire over haar ervaringen met de vuurwerkramp in Enschede, die ze zelf in 2000 persoonlijk meemaakte. Deze documentaire, Mijn Enschede, werd voor het eerst vertoond tijdens het International Film Festival Rotterdam januari 2010.

Haar documentaire Poule des Doods (Poem of Death) over eenzame doden en dichters die voor hen dichten op uitvaarten met o.a. F. Starik werd in de Gouden Kalf selectie vertoond op het cin 2011 en ontving een Special Jury Mention op Vision du Réel in Nyon.

In 2013 won Astrid Bussink op het Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf voor beste korte documentaire voor haar jeugdfilm Achter de Toren.

Credits

Scenario en regie: Astrid Bussink
Camera:  Jackó van ‘t Hof
Geluid: David Spaans
Montage: Katarina Türler
Lokale productie en tolk: Masja Novikova
Geluidsnabewerking en mixage: Tom Bijnen
Muziekcompositie en supervisie: Hans Helewaut, Sonicville
Titelontwerp: Joost Hiensch Shosho
Postproductie: Ruud de Bruyn
Kleurcorrectie: Ronald van Dieren
Uitvoerend producent: Willemijn Cerutti
Producent: Frank van den Engel
Eindredactie NPS: Annemiek van der Zanden

Category
2008