Dirty Window

Dirty Window volgt het spoor terug naar het Hongarije van Betty Szabó, een prostituee die drie jaar geleden op 19-jarige leeftijd op de Wallen werd vermoord.

In de nacht van 18 op 19 februari 2009 werd de 19-jarige prostituee Betty Szabó om het leven gebracht in haar peeskamertje op de Amsterdamse Wallen. De film volgt het spoor terug naar Betty’s geboorteplaats Nyíregyháza in Hongarije. Door getuigenissen van mensen die haar intiem hebben gekend, worden de contouren van haar bestaan langzaam maar zeker zichtbaar.

Het onderwerp van Dirty Window is nadrukkelijk níet de tot op heden onopgeloste moord. Regisseur Walter Stokman wilde weten wie Betty was, waar ze vandaan kwam, wat haar dromen waren. In de documentaire ontmoeten we onder anderen Betty’s vader, die gescheiden van haar moeder in barre omstandigheden leeft, haar muzieklerares en een vriendin die met haar op de Wallen werkte maar voor haar kinderen terugkeerde naar Nyíregyháza.

Een Zeppers Film productie in coproductie met VPRO. Deze film kwam tot stand met steun van het Mediafonds.

 

Bekijk deze film nu op Vimeo on Demand

DVD

Nieuws

Regisseur

Walter Stokman

Walter Stokman (1966) studeerde aan de kunstacademies van Rotterdam en Breda. Hij debuteerde in 1994 met zijn documentaire zoektocht naar Sly Stone (ism Jeroen Berkvens). Sindsdien maakt hij documentaires en werkt hij tevens als freelancer voor verschillende programma’s van de VPRO. Zijn documentaires worden vertoond op festivals over de hele wereld en hebben verschillende prijzen gewonnen. Stokman verwierf bekendheid met ‘ASH World Wide Suicide’ (2002). Voor deze film ontving hij een Gouden Kalf. Hij vertoonde zijn films op belangrijke festivals zoals in Berlijn (Based on a True Story, 2005) en in Venetië (Scena del Crimine, 2010). Hij won in 2006 het Gouden Beeld voor zijn film Beautiful in Beaufort Wes. In 2012 maakte hij bij Zeppers de film Dirty Window.

Credits

Regie: Walter Stokman
Camera: Wiro Felix
Geluid: Tim van Peppen
Montage: Menno Boerema & Walter Stokman

Category
2012