Leaving Mandela Park

Leaving Mandela Park is een caleidoscopische documentaire over kinderdromen in de townships van Kaapstad, Zuid-Afrika. Het vertelt het verhaal van vijf kinderen met een bijzondere drive om te ontsnappen uit hun grauwe werkelijkheid.

Guava is acht jaar als hij zijn ouderlijk huis verlaat omdat hij in zijn dorp geen toekomst ziet. Iemand ontdekt zijn zangtalent en nu treedt hij op en verkoopt zijn CD’s op straat aan het publiek. Cynthia woont in een buurt waar gangs elkaar beschieten. Zij speelt saxofoon en zo probeert ze zich af te sluiten van de verleidingen van de straat. Pinky studeert hard om haar droom -een huis van steen- te verwezenlijken en zij danst klassiek ballet om het leven lichter te maken. Muziek en dans blijkt voor deze kinderen het middel om te overleven.

Hun dromen staan niet op zichzelf. Ze vormen een metafoor voor de hoopvolle toekomst van een generatie die zichzelf uit een moeras van armoede en geweld probeert te trekken. Leaving Mandela Park laat de wonderbaarlijke veerkracht en levenslust zien van deze kinderen.

DVD

  Regisseur

  Saskia Vredeveld

  Na de film academie begonnen met regisseren van comedy sketches, muziek programma’s, videoclips, reportages, voorlichting films, kinder series, cultuur- en jongeren programma’s. Documentaires gemaakt voor VPRO, NPS, IKON, Humanistische Omroep, Vara, EO, BNN, SBS6, NMO en diverse productie huizen. Scenario’s geschreven voor singel plays, televisie en speelfilms. Van 2000-2003 mede-eigenaar en coproducent van Springbok Film. In 2004 begonnen met Peacefield films. Gewerkt als jurylid voor het Gouden Kalf, alternerend adviseur Nederlands Fonds voor de Film, gastdocent documentaire en camera werk voor diverse regisseurs.

  Credits

  In coproductie met IKON en Off World. Met steun van het Nederlands Filmfonds, CoBO-fonds en VAF.

  Cinematografie: Melle van Essen
  Camera assistent: Sander Roeleveld
  Montage: Riekje Ziengs
  Geluid: Frenk van de Sterre
  Productie: Mara Mouwen en Willemijn Cerutti

  Categorie
  2010