Lipari

Op het idyllische eiland Lipari vlakbij Sicilië zijn nog steeds een aantal traditionele zwaardvisjagers actief, al is de opvolging door hun zoons iniet meer de gewoonste zaak van de wereld.

Aan boord van Nino’s schip, is de rust maar schijn. De crew die de kleine boot bemand, kijkt volledig geconcentreerd naar het wateroppervlak, zoekend naar hun prooi. Terwijl de dieselmotor monotoon draait, glijden de uren voorbij en wordt er geduldig gewacht op wat er komen gaat. Dan plots een opgetogen schreeuw uit het kraaiennest: Er is een zwaardvis gezien!

Lipari brengt met prachtige beelden een hommage aan een bijna uitgestorven beroep.

Recensies

‘The film is completely amazing, showing an almost extinct profession, with different shots and sounds that take you to very boat itself. Like the best ways of Melville’s Moby Dick novel.’ (comment on Future Short)

DVD

[product id=”1283″]

Regisseur

Frank van den Engel

Frank van den Engel (1956) startte in 1997 het onafhankelijk documentaire productie bedrijf Zeppers Film & TV. In vijftien jaar tijd produceerde hij meer dan 75 films voor bioscoop en televisie. Sommige werden geëerd op prestigieuze festivals over de hele wereld: Andre Hazes – zij gelooft in mij, Dans, Grozny Dans, Voices of Bam, Boris Ryzhy, 900 Dagen.

Tegenwoordig combineert hij zijn werk als producent met het ontwikkelen en regisseren van zijn eigen filmprojecten. Zijn regiedebuut Normaal – Ik kom altied weer terug (82 min.) kwam in 2002 in de bioscopen. In 2007 werd zijn tweede lange documentaire Tussen hemel en aarde door Cinema Delicatessen in het theater uitgebracht. Foto & Copyright by G.P. Fieret (55′) werd genomineerd voor een Gouden Kalf in 2009 en 2014 zond de NTR in Het uur van de wolf zijn meest recente documentaire uit: The Next Big Thing

Credits

Camera: Melle van Essen
Camera assistent: Sander Roeleveld
Geluid: Pieter Guyt
Editor: Riekje Ziengs, Frederik Nicolai
Producer: Willemijn Cerutti, Jorinde Soree

Met steun van het Nederlands Filmfonds.

Category
2007