Oleg Klimov: Brieven aan jezelf

Twaalf jaar lang heeft oorlogsfotograaf Oleg Klimov het uiteenvallen van de Sovjet-Unie gedocumenteerd. Bij nagenoeg alle conflicten en etnische spanningen in de jaren 90 was hij aanwezig. Zijn foto’s verschenen op de voorpagina’s van vele westerse kranten, als stille getuigenissen van het oorlogsgeweld in de voormalige Sovjet-Unie. Zijn carrière heeft op Oleg als fotograaf, maar ook op hem persoonlijk veel effect gehad. Na jaren kampt hij nu onverwachts zelf met een oorlogstrauma. Verlangend naar innerlijke rust keert Oleg terug naar enkele gebieden waar hij in oorlogstijd heeft gefotografeerd: Nagorno-Karabach, Abchazië en Tsjetsjenië. Tegenover Olegs herinneringen ontstaan andere werkelijkheden: die van de mensen die hij destijds fotografeerde.

Nieuws

  Regisseur

  Masha Novikova

  Masha Novikova (Moskou 1956) maakte naam met journalistieke documentaires als In the Holy Fire of Revolution (2008), over de strijd van Gary Kasparov voor een nieuw Rusland; Anna, zeven jaar aan de frontlinie (2008), over de in 2006 vermoorde journaliste Anna Politkovskaya en Drie kameraden, over drie Tsjetsjeense vrienden van wie er twee tijdens de Tsjetsjeense oorlogen jong om het leven kwamen. Haar films worden overal ter wereld op festivals vertoond en wonnen verschillende prijzen.

  Novikova is altijd gefascineerd geweest door de frontlinie: revolutionairen, charismatische persoonlijkheden of kunstenaars die zich elk op hun eigen manier verzetten tegen hun overheersers. Gedeeltelijk weerpiegelt dit ook haar eigen geschiedenis – zelf is Novikova afkomstig uit Sovjet-Rusland en vluchtte vlak voor de val van de Muur naar Nederland. Voor haar films deed ze intensief research in tal van oorlogsgebieden, waarbij ze geconfronteerd werd met de dood en menselijk leed, die in haar films dan ook een belangrijke rol spelen. Meer informatie over Masha Novikova: Novdoc.

  Credits

  Regie: Masha Novikova

  Camera: Pavel Filippov / Masha Novikova
  Geluid: Anatoly Turikov / Varvara Belous
  Montage: Michiel Hazebroek
  Muziek en Geluidsmix: Jeroen Goeijers
  Uitvoerend producent: Judith Vreriks
  Eindredactie: Margje de Koning, IKON
  Producent: Frank van den Engel

  Een coproductie met IKON

  Deze productie kwam tot stand met steun van het Mediafonds

  Categorie
  2013