Regen achter je ogen

In de documentaire Regen achter je ogen ontmoeten we acht Nederlandse mensen die achter de tralies zitten in de Dominicaanse Republiek. Ze zijn veroordeeld tot lange straffen voor het smokkelen van drugs.

Filmmaker Walter Stokman gaat niet op zoek naar de schuldvraag of de persoonlijke omstandigheden waardoor deze mensen zijn gaan smokkelen, maar laat zien hoe deze mensen hun straf overleven. Hoe onderga je een boetedoening van vele jaren opsluiting in een land ver weg van Nederland? De Zuid Amerikaanse gevangeniscultuur staat niet bepaald bekend als zachtaardig.

Het zijn verhalen van verschillende mensen die hun leven drastisch zagen veranderen. De ene gevangene verdraagt zijn lot beter dan de ander. Ze helpen elkaar maar het vertrouwen in de ander kent zijn grenzen. Uiteindelijk zit je zelf je straf uit en moet je zelf zien te overleven. Huilen om zijn misère doet Dirk niet. Dat kan hij zich niet permitteren. Dat is een teken van zwakte. Het regent alleen achter zijn ogen.

Nieuws

Regisseur

Walter Stokman

Walter Stokman (1966) studeerde aan de kunstacademies van Rotterdam en Breda. Hij debuteerde in 1994 met zijn documentaire zoektocht naar Sly Stone (ism Jeroen Berkvens). Sindsdien maakt hij documentaires en werkt hij tevens als freelancer voor verschillende programma’s van de VPRO. Zijn documentaires worden vertoond op festivals over de hele wereld en hebben verschillende prijzen gewonnen. Stokman verwierf bekendheid met ‘ASH World Wide Suicide’ (2002). Voor deze film ontving hij een Gouden Kalf. Hij vertoonde zijn films op belangrijke festivals zoals in Berlijn (Based on a True Story, 2005) en in Venetië (Scena del Crimine, 2010). Hij won in 2006 het Gouden Beeld voor zijn film Beautiful in Beaufort Wes. In 2012 maakte hij bij Zeppers de film Dirty Window.

Credits

REGIE / GELUID/MONTAGE
WALTER STOKMAN

CAMERA
JACKÓ VAN ‘T HOF

RESEARCH
WENDY SANTOS

GELUIDSNABEWERKING
JEROEN GOEIJERS

PRODUCTIE NEDERLAND
JORINDE SORÉE

Category
2007