Thuisfront (2024)

Een gezin met vijf kinderen vlucht van de oorlog die woedt in hun thuisdorp aan de Russische grens. Ze komen terecht in Mshanets, een boerendorp aan de andere kant van het land, afgelegen en onbekend. Hier begint het gezin met het opbouwen van een nieuw thuis. Tegelijkertijd komen twee documentairemakers naar het dorp, op zoek naar een verhaal. In het gezin Lymar vinden ze de ideale personages voor hun film. Maar op een dag, wanneer de renovatie van hun huis bijna klaar is, verdwijnt het gezin. De filmmakers gaan op zoek naar hun personages en gaandeweg proberen ze antwoord te vinden op de vraag: wat heeft een mens nodig om zich thuis te voelen?

 

Release: 30 maart 2024

Lengte: 47′

Regisseurs

Anna Ilchenko en Anna Yutchenko

 

 

Anna Ilchenko is een Oekraïense documentaire fotograaf en filmregisseur. Ze studeerde culturele studies en journalistiek. Haar interesses zijn gericht op menselijke verhalen, volkscultuur en lokale identiteiten. Ze maakt deel uit van het documentairecollectief “Old Khata project” dat Oekraïense dorpen, plattelandsarchitectuur en tradities ontdekt. Old Khata Book, een fotoboek over Oekraïense plattelandsarchitectuur met korte verhalen van de makers, werd gepubliceerd in 2023. Tussen 2022 en 2024 werkte ze samen met Anna Yutchenko aan de documentaire “Homefront” voor het Amsterdamse productiebedrijf Zeppers Film en de Nederlandse omroep BNNVARA over een gevluchte familie die op zoek gaat naar hun echte thuis.

 

Anna Yutchenko is een Oekraïense documentaire fotograaf en filmregisseur. Ze is afgestudeerd aan de School voor Journalistiek van de Oekraïense Katholieke Universiteit (UCU) en IndieLab, een school voor jonge documentairemakers. Anna is co-regisseur van korte documentaires: “Alive and Invincible” (II videoacademie van de documentaireserie “DOCemotion”); “Thus they will sing”, (als onderdeel van het “IndieLab” 2020), “Skovoroda’s Axis” (2021-2022), “Dialogue about the sea” (La Guarimba filmresidentie, 2023). Samen met Anna Ilchenko regisseerde ze de documentaire “Thuisfront”.

Omroep: BNNVARA

Category
2023