100 jaar Ajax, 100 jaar hartstocht

Deze documentaire vertelt de historie van Ajax aan de hand van een aantal belangrijke periodes. Van de oprichting van de club, de eerste landskampioenschappen, de start van het betaald voetbal tot alle grote internationale successen. De film bevat uniek archiefmateriaal en wordt aangevuld met interviews met kopstukken uit de bovengenoemde periodes.

Regisseur

John Appel

John Appel is een regisseur met meer dan 35 documentaires op zijn naam. Een portret van Johnny Meijer (1993), een beroemde Nederlandse accordeonist, was zijn eerste bioscoopfilm. In 1999 regisseerde hij André Hazes- zij gelooft in mij die op het IDFA de Joris Ivens Award voor Best Feature Length Documentary won.

Zijn documentaire The Last Victory (2003), over de beroemde paardenraces in Siena, de ‘Palio’, won vele prijzen en was genomineerd voor Best European Documentary 2004. In 2009 won hij de IDFA Award voor Best Dutch Documentary voor zijn film The Player, die tevens werd genomineerd voor IDFA Award for Best Feature Length Documentary 2009.

Credits

Deze film kwam tot stand in opdracht van Ajax ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Amsterdamse voetbalclub. Camera: Bernd Wouthuizen, geluid: Martijn van Halen, productie: Willemijn Cerutti.

Category
2000