André Hazes- zij gelooft in mij

André Hazes was een van de meest populaire vertolkers van het Nederlandstalige levenslied. Meer dan vijfentwintig jaar zong hij voor volle zalen zijn hits als Een beetje verliefd en Zij gelooft in mij. Cineast John Appel volgde voor deze film de Amsterdamse zanger gedurende een aantal maanden op de voet. Hij was bij optredens, ging met zijn hoofdpersoon terug naar de krappe woning in Amsterdam waar hij zijn jeugd doorbracht, en observeerde Hazes met zijn vrouw en twee kinderen in zijn riante huidige woning aan het water. Ook zien we de zanger aan het werk in de studio, en in overleg met zijn zaakwaarnemers.

André Hazes- zij gelooft in mij schetst een beeld van een man met een zwaar en vaak ook eenzaam bestaan. Ook na al die jaren loopt de spanning voor een optreden nog steeds hoog op. Al staan zelfs studenten zijn liedjes woord voor woord mee te zingen, Hazes is niet snel tevreden en blaakt niet bepaald van zelfvertrouwen. Wat een hoogtepunt in zijn carrière moest worden, een optreden in de grote ‘Plaza de toros’ in het Spaanse Benidorm, wordt een teleurstelling: slechts enkele honderden toehoorders bezoeken de arena. De voortdurende werkdruk eist zijn tol. Op een bepaald moment staat zelfs Hazes’ derde huwelijk op instorten. In dergelijke omstandigheden wordt duidelijk dat een groot huis nog niet gelukkig maakt, evenmin als een muur behangen met gouden platen. Dan krijgen ook de teksten van Hazes’ liedjes, die veelal handelen over eenzaamheid en onbeantwoorde liefde, meer lading.

DVD

Regisseur

John Appel

John Appel is een regisseur met meer dan 35 documentaires op zijn naam. Een portret van Johnny Meijer (1993), een beroemde Nederlandse accordeonist, was zijn eerste bioscoopfilm. In 1999 regisseerde hij André Hazes- zij gelooft in mij die op het IDFA de Joris Ivens Award voor Best Feature Length Documentary won.

Zijn documentaire The Last Victory (2003), over de beroemde paardenraces in Siena, de ‘Palio’, won vele prijzen en was genomineerd voor Best European Documentary 2004. In 2009 won hij de IDFA Award voor Best Dutch Documentary voor zijn film The Player, die tevens werd genomineerd voor IDFA Award for Best Feature Length Documentary 2009.

Credits

Regisseur: John Appel
Script: Jan Eilander, Michael Peterson
Camera: Erik van Empel
Geluid: Alex Booy, Hugo Helmond
Montage: Teun Pfeil

In coproductie met NTR. Met steun van het Mediafonds en het Nederlands Filmfonds.

Category
1999