Thru’ Dutch Eyes

Thru Dutch Eyes (50′) is een film over de Nederlandse documentaire fotografe Dana Lixenberg. Ze woont en werkt in New York waar haar carrière een vlucht nam na haar serie portretten van de bewoners van een getto in Watts, LA (1993). De bewoners van het getto stonden als agressief en crimineel bekend en zo werden ze ook door de gevestigde media neergezet. Lixenberg echter, portretteerde de bewoners als mensen, niet als gangsters. Na een aantal jaar, als de portretten worden geëxposeerd in LA, ontmoet ze hen weer in het getto om ze de foto’s te laten zien.
In de film zijn getuige van haar eenvoudig ogende techniek waarmee ze een intimiteit weet op te bouwen met haar onderwerp die zo kenmerken is in haar werk. We volgen Lixenberg terwijl ze een serie portretten maakt van daklozen in Louisville, Kentucky.

www.danalixenberg.com

www.pietervanderhouwen.nl

In co-productie met NPS. Met steun van het Mediafonds.

Regisseur

Pieter van der Houwen
De in Nieuw Zeeland geboren fotograaf Pieter van der Houwen heeft naast zijn fotowerk een documentaire gemaakt over Dana Lixenberg, een Nederlandse fotografe toen woonachtig en werkzaam in New York. www.pietervanderhouwen.nl

Credits

Camera Melle van Essen; Editor, Riekje Ziengs.

Category
1999