De kijk van Kessels

Erik Kessels (1966) combineert vele disciplines en laat zich overal door inspireren. Hij is medeoprichter van het eigenzinnige reclamebureau KesselsKramer maar ook grafisch ontwerper, curator en gepassioneerd fotoverzamelaar. Hoe bepaal je wat belangrijk is in de eindeloze beeldenstroom die op je af komt? Kessels redigeert, combineert en haalt zo verhalen boven die voor anderen verborgen blijven. In zijn reclames wil hij mensen prikkelen, in plaats van ze een schijnwereld voor te houden.

Voor Kessels is het heel belangrijk om te blijven kijken en vraagtekens te zetten bij wat je ziet. “Kijken is iets anders dan consumeren”, zegt Kessels. “Mensen laten beelden langs glijden. Ze kijken niet meer.” In deze film van Simone de Vries zien we hem in al zijn disciplines aan het werk: we kijken mee door zijn ogen waardoor hij ons nieuwe perspectieven laat zien in alledaagse beelden. De kijk van Kessels: de blik van een originele geest op de moderne beeldcultuur.

DVD

Regisseur

Simone de Vries

Regisseur Simone de Vries (1963), winnaar van de Gouden Kalf (2007), Sound & Vision Award (2008) voor Touch me someplace I can feel, een documentaire over John Callahan –cartoonist en singer/songwriter uit Portland, USA.

Ze maakte documentaire portretten over kunstenaars van zeer uiteenlopend kaliber: de Texaanse schrijver, singer/songwriter Kinky Friedman, de Nederlandse acteur Rutger Hauer, de Belgische cartoonist en schilder Kamagurka, fotoverzamelaar en toonaangevend reclame ontwerper Erik Kessels en sieradenontwerper Ted Noten. Haar meest recente documentaire die Zeppers Film produceerde was een lange documentaire over military town Killeen voor VPRO.

Credits

Camera: Mark Bakker
Montage: Bart van den Broek
Geluid: Eric Leek
Geluismixage: Hugo Dijkstal
Productie: Willemijn Cerutti
Productie VPRO: Karin Vermeulen
Eindredactie VPRO: Barbara Truyen
Producent: Frank van den Engel
Scenario & Regie: Simone de Vries

Met steun van Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties. Een productie van Zeppers Film & TV in coproductie met VPRO.

Category
2009