Foto en Copyright by G.P. Fieret

Met zijn eigenzinnige, gruizige vrouwenportretten wist Gerard Petrus Fieret (1924-2009) in de late jaren zestig de hele gevestigde orde tegen zich in het harnas te jagen. In zijn door vele muizen bevolkte atelier fotografeerde hij behalve zijn half of helemaal ontklede modellen ook zichzelf, zijn poes en de zieke duiven die daar met hem samenleefden. Zijn fotografisch oog laat zien hoe hij in de wereld stond: chaotisch, slordig, soms agressief, maar ook met veel humor en charme. Bij leven werd hij een bohemien genoemd of een zwerver omdat hij moeilijk in een kader te plaatsen was. Hij was een volledig autonome beeldend kunstenaar (fotograaf, tekenaar en dichter) die zich niets gelegen liet liggen aan de conventies van de fotografie of van het leven.

Zijn fotografische werk heeft een unieke kwaliteit die heden ten dage wordt herkend door een groeiende groep liefhebbers, verzamelaars en musea. Zijn internationale doorbraak gaat gepaard met sterk stijgende prijzen waar Gerard Fieret zelf overigens niet beter van werd. Hij stierf in 2009 op 85-jarige leeftijd.

Foto en Copyright by G.P. Fieret is nu ook te zien via Vimeo on Demand.

Regisseur

Frank van den Engel

Frank van den Engel (1956) startte in 1997 het onafhankelijk documentaire productie bedrijf Zeppers Film & TV. In vijftien jaar tijd produceerde hij meer dan 75 films voor bioscoop en televisie. Sommige werden geëerd op prestigieuze festivals over de hele wereld: Andre Hazes – zij gelooft in mij, Dans, Grozny Dans, Voices of Bam, Boris Ryzhy, 900 Dagen.

Tegenwoordig combineert hij zijn werk als producent met het ontwikkelen en regisseren van zijn eigen filmprojecten. Zijn regiedebuut Normaal – Ik kom altied weer terug (82 min.) kwam in 2002 in de bioscopen. In 2007 werd zijn tweede lange documentaire Tussen hemel en aarde door Cinema Delicatessen in het theater uitgebracht. Foto & Copyright by G.P. Fieret (55′) werd genomineerd voor een Gouden Kalf in 2009 en 2014 zond de NTR in Het uur van de wolf zijn meest recente documentaire uit: The Next Big Thing.

Credits

SCENARIO en REGIE Frank van den Engel
CAMERA Erik van Empel
GELUID Mark Wessner
MONTAGE Riekje Ziengs
GELUIDSNABEWERKING Tom Bijnen
COMPONIST Hans Helewaut
PRODUCER Jorinde Sorée
EINDREDACTIE NPS Annemiek van der Zanden
In coproductie met NTR. Met steun van het Mediafonds.

Category
2009