Eddy’s Oorlog (2024)

In dit indrukwekkende portret volgt filmmaker, Emmy Award- en BAFTA-winnaar Joost van der Valk oorlogsfotograaf Eddy van Wessel (viermaal winnaar Zilveren Camera) tijdens zijn verslaglegging van de oorlog in Oekraïne, veelal rondom de frontlinie en in het heetst van de strijd. Dit levert een uniek kijkje op in zijn werkwijze, zijn visie en zijn vermogen om een oorlog te observeren én vast te leggen.

 

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al 3 decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt. Filmmaker, Joost van der Valk (Satudarah – One Blood) volgde hem in zijn kielzog en documenteert zo hoe Van Wessel de oorlog via ontmoetingen en interacties met Oekraïners beleeft en vastlegt. Aan de andere kant van de lens ben je echter niet immuun voor al het oorlogsleed. Hoe functioneer je als fotograaf in de surreële werkelijkheid van een oorlog?

 

Eddy’s Oorlog is vanaf 29 februari in geselecteerde theaters te zien, veelal met Q&A met regisseur en/of Eddy van Wessel. 

 

Lengte: 102′

Nieuws

  • Fotograaf Eddy van Wessel wint de zilveren Camera-prijs voor de vierde keer Regisseur Joost van der Valk maakt een documentairefilm over Eddy en zijn werk. Vier seizoenen lang volgt hij hem richting de frontlinies van Oekraïne en portretteert hij de fotograaf. De Teledoc (in coproductie......

Regisseur

Joost van der Valk

Joost van der Valk is de enige Nederlandse documentairemaker die zowel een EMMY als een Britse Academy Award (BAFTA) heeft gewonnen voor zijn werk. Daarnaast is hij genomineerd voor een Gouden Kalf, de IDFA DocU Award en twee keer voor zowel de Prix d’Europa als de Royal Television Award (RTS). Ook won hij de Amnesty International Documentary Award, de One World Award en de Rory Peck Sony Award voor zijn camerawerk, naast vele andere prijzen en onderscheidingen. Van der Valk maakt films in Nederland, waaronder de Teledoc Satudarah- One Blood, één van de best bekeken documentaires in de Nederlandse televisiegeschiedenis, maar werkt ook veel internationaal voor kanalen als BBC, Al Jazeera, National Geographic en HBO. De afgelopen jaren werkte hij als regisseur aan series als Narcowars voor Disney+, Make or Break voor Apple TV+ en Drug Lords, Dope, Drive to Survive en Captains voor Netflix. Tevens maakte Van der Valk talloze films over gangs en criminele netwerken en verbleef hij voor zijn werk regelmatig langere tijd in conflictgebieden als Somalië, Irak, Pakistan, Nigeria, Zimbabwe, Indiaas Kashmir en de Braziliaanse favelas.

 

Nieuwsgierig naar meer werk van Joost?

Kijk dan op zijn website.

Omroep: BNNVARA

EDDY’S OORLOG komt tot stand in het kader van TELEDOC.