The Dmitriev Affair

Diep in de Russische bossen zoekt de zestigjarige Joeri Dmitriev, tegen de zin van de overheid, naar massagraven uit de tijd van Stalins terreur tegen de eigen bevolking. Tot hij wordt gearresteerd en veroordeeld tot vijftien jaar strafkamp. Dicht op de huid van Joeri geeft de film een ontluisterend beeld van hoe de Russische staat de geschiedenis herschrijft en omgaat met zijn burgers.

 

SYNOPSIS

Joeri Dmitriev graaft op wat de huidige Russische machthebbers het liefst willen vergeten. Na jarenlang zoeken vindt hij in de naaldbossen van Karelië in Noordwest-Rusland een massagraf met duizenden heimelijk geëxecuteerden tijdens Stalins ‘Grote Terreur’ van 1937.

Niet de Russische overheid, maar Dmitriev spoort onvermoeibaar hun identiteiten op in de archieven en organiseert herdenkingen voor de nabestaanden. Dankzij zijn inspanningen weten zij eindelijk waar hun verdwenen familieleden zijn gebleven. Dat hij zelf als baby is achtergelaten in een kraamkliniek, maakt hem een man met een missie: ‘Als mens moet je mogen weten waar je vandaan komt en waar je familie is begraven.’

Terwijl het buitenland steeds meer erkenning toont voor deze ‘archeoloog van de terreur’, wordt Dmitriev in Rusland verdacht gemaakt als iemand die met het westen heult. Dan wordt hij gearresteerd, op basis van een gefabriceerde aanklacht. Tragisch precies voorspelt Dmitriev zijn eigen toekomst en dat van zijn land.

 

Joeri Dmitriev kreeg voor zijn werk meerdere prijzen, waaronder de Sacharov Vrijheidsprijs en het Poolse Gouden Kruis van Verdienste. Dmitriev was het hoofd van de Karelische afdeling van de inmiddels ontbonden mensenrechtenorganisatie Memorial, die in 2022 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

 

Publiciteit: Herrie Film & TV

Distributie Nederland: Mokum Filmdistributie

Wereldpremière: 2 juni 2023, Krakow Film Festival

Nederlandse première: 8 juni 2023, Eye Filmmuseum, Amsterdam

Noord-Amerikaanse première: DOC NYC

Genomineerd voor een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival.

 

          

 

 

Persmap: https://we.tl/t-FBztNn2u61 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=znavSWFJ18c 

 

IN DE PERS

★★★★
“In haar nuchtere, indrukwekkende documentaire The Dmitriev Affair laat Gorter zien hoe Poetins repressie groeit.”

Lees de recensie van de Volkskrant hier.

 

★★★★
“Een onthutsend portret van Russisch historicus en activist Joeri Dmitriev.”

Lees de recensie van Trouw hier.

 

★★★★
“Joeri Dmitriev is een ‘archeoloog van de terreur.”

Lees de recensie van NRC hier.

 

★★★★

“Een verbijsterend portret van Russische activist Joeri Dmitriev”

Lees het artikel van het Parool hier.

 


Ik snap het als je – met alles wat er uit Oekraïne op ons afkomt – weinig trek hebt om naar een documentaire te gaan over een gevangen Rus. Maar doe het toch! Dit is een fantastische film die heel goed het mechanisme blootlegt waardoor ook de Oekraïneoorlog heeft kunnen gebeuren.” 

 > Lees het artikel van Derk Sauer, Het Parool hier.

 

“Zeven jaar werkte Jessica Gorter aan haar jongste, vijfde documentaire over Rusland. Het is een even aangrijpende als actuele geschiedenis, die de terreur onder zowel Sovjet-dictator Stalin als onder Vladimir Poetin uitlegt aan de hand van wat één persoon, Joeri Dmitriev, is overkomen.”

> Lees het hele interview met regisseur Jessica Gorter voor Trouw hier.

 

”Indrukwekkende documentaire

> Lees het artikel van de Filmkrant hier.

 

‘’Gorter laat met haar werk teven zien dat humaniteit en verlangen naar een normaal bestaan nog steeds niet bij alle Russen zijn geweken.

In deze tijd van stereotypen (…) is dat een bijna heroïsch verdienste. Een diepe buiging.’’

> Lees het artikel van de EW hier.

 

AANKOMENDE FESTIVALS:

2024 ArtDocFest, Riga                  

2024 HUMAN IDFF, Oslo             

2024 Thessaloniki IFF             

2024 Chamber of Deputies Cinema, Czech Republic   

2024 One World, Prague

2024 Gariwo, Milan                        Screening at award ceremony of Gariwo Righteous Prize

2024 Art House Cinema Zita, Stockholm

2024 GoEast Film Festival           

 

FESTIVALS EN PRIJZEN:

2023 Krakow IFF                              Nomination WATCH DOC award

2023 Dutch Film Festival              Nomination Golden Calf

2023 DOC NYC

2023 Verzio FF, Budapest            Best Human Rights Film Award

2023 WATCH DOCS, Warsaw     

2023 This Human World, Vienna

 

SPECIALE VOORSTELLINGEN MET Q&A:

 • Amsterdam | Donderdag 8 juni – 19:00u
  Eye Filmmuseum – NL première met inleiding
 • Amsterdam | Zaterdag 10 juni – 19:30u
  Rialto de Pijp – Interview en Q&A met Hanneke Groenteman
 • Haarlem | Zondag 11 juni 11:15u
  Schuur – Interview en Q&A met Frénk van der Linden
 • Deventer | Zondag 11 juni – 15:30u
  Mimik – Met Q&A
 • Apeldoorn | Maandag 12 juni
  Gigant – Met Q&A
 • Rotterdam | Dinsdag 13 juni – 19:00u
  LantarenVenster – Met Q&A
 • Breda | Woensdag 14 juni
  Chassé Cinema – Met Q&A
 • Utrecht | Donderdag 15 juni – 20:30u
  Filmtheater ‘t Hoogt – Met inleiding
 • Bergen N-H | Zondag 18 juni – 17:00u
  Cinebergen – Met Q&A
 • Amsterdam | Maandag 19 juni 19:00u
  Het Ketelhuis – Voorstelling Raam op Rusland met na afloop debat

 

BEKIJK HIER JESSICA GORTER’S VOORGAANDE FILMS:

900 Dagen

De Rode Ziel

Nieuws

 • ‘’The Dmitriev Affair’’ wordt aanstaande donderdag 1 februari uitgezonden op NPO2 om 22.20u. In het kader van de televisie-uitzending van 1 februari gaat Roziena Salihu voor DocTalks in gesprek met regisseur Jessica Gorter over het uitzonderlijke leven van Joeri Dmitriev en over hoe de film......

 • Regisseur Jessica Gorter mocht in Boedapest tijdens het Verzio International Human Rights Documentary Film Festival de prijs voor Best Human Rights Film in ontvangst nemen voor  The Dmitriev Affair. Felicitaties aan de gehele crew en cast!   The Dmitriev Affair Diep in de Russische bossen......

 • Feestelijk nieuws voor Zeppers! Twee van onze films zijn genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie ‘Beste Lange Documentaire’. The Dmitriev Affair van regisseur Jessica Gorter en Mijn Grote Broer van regisseur Mercedes Stalenhoef strijden mee voor het felbegeerde beeldje. Het Nederlands Film Festival......

 • ★★★★ “In haar nuchtere, indrukwekkende documentaire (…) laat Gorter zien hoe Poetins repressie groeit.” Lees de recensie van de Volkskrant hier.   ★★★★ “Onthutsend portret van Russisch historicus en activist Joeri Dmitriev.” Lees de recensie van Trouw hier.   ★★★★ “Joeri Dmitriev is een ‘archeoloog van de......

 • The Dmitriev Affair draait vanaf donderdag 8 juni in filmtheaters in het land: De Balie Amsterdam Eye Filmmuseum Amsterdam (met inleiding op donderdag 8 juni, 19.00 uur) Rialto Amsterdam (met Q & A op zaterdag 10 juni, 16.30 uur) Het Ketelhuis Amsterdam (na afloop debat......

Regisseur

Jessica Gorter

Jessica Gorter

 

Sinds haar studie regie-documentaire en montage aan de NFTVA in Amsterdam maakt Jessica Gorter documentaires. Haar films worden veelvuldig in binnen- en buitenland op filmfestivals, bioscoop en televisie vertoond. Internationaal brak Gorter door met 900 Dagen (2011) over mythe en werkelijkheid van de blokkade van Leningrad. De film won onder meer de prijs voor beste Nederlandse documentaire van het jaar op het IDFA, de Prix Interreligieux op Visions du Réel in Nyon en de speciale juryprijs op het ArtDocFest in Moskou. In 2014 ontving ze de prestigieuze Prins Bernhard Cultuur Fonds Documentary Award voor haar werk.

 

Eerder maakte ze o.a. de korte poëtische documentaire Ferryman across the Volga (1997, Prix de RTBF) en Piter (IFFR, 2004): een innemende kijk in het leven van zeven inwoners van Sint-Petersburg op een keerpunt van de geschiedenis. In haar derde lange documentaire De Rode Ziel (IDFA 2017) onderzocht de regisseur waarom Stalin nog steeds door zoveel Russen gezien wordt als een held. Haar laatste documentaire The Dmitriev Affair (2023) sluit naadloos aan op de films die ze vanaf de jaren negentig in Rusland maakte, waarin ze de gevolgen van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie op persoonlijke levens volgt.

Credits

Regie en scenario Jessica Gorter

Camera Sander Snoep

Geluid Mark van Wessner

Montage Katharina Wartena

Sound design & mix Hugo Dijkstal

Productie en research Rusland Oksana Maksimchuk

Eindredacteur EOdocs Margit Balogh

Uitvoerend producent Elize Kerseboom

Producent Frank van den Engel

IN COPRODUCTIE MET EODOCS

Category
2023, The Dmitriev Affair