Heilige Rosa

In het Zuid-Limburgse stadje Sittard wordt al meer dan 300 jaar op de laatste zondag van augustus de Sint Rosa processie gehouden. Heilige Rosa is de beschermheilige van de stad. Filmmaker Hans Heijnen, geboren, gedoopt en opgegroeid in Sittard, verbaasde zich bij een weerzien van deze processie, dat het geestelijk leven in Sittard nog zo volop vertegenwoordigd is in het straatbeeld. Nonnen, paters, een kapelaan in zwart kostuum met witte boord, de deken: de Rooms Katholieke tijd leek er stil te hebben gestaan. Ook kon je zien dat het merendeel van de kijkers aan de straatkant de Sint Rosa processie als folklore beschouwden, als een optocht in plaats van een religieuze uiting die een processie is.

De oudere gevestigde orde waaronder een deken uit Sint Joost en een pastoor uit Sittard, roeien met de riemen die ze hebben en passen zich zoveel mogelijk aan de moderne mores aan. De jongere generatie echter, waaronder een 29-jarige kapelaan in Sittard en een 38-jarige intredende non hebben nog zo hun idealen. Ofschoon zij beiden uit een niet-gelovig nest stammen streven zij toch naar een pure beleving van het geloof, wat inhoudt dat ze de regels strak en op de letter nauwkeurig hanteren. De gevestigde geestelijke macht houdt zich in de ogen van de kritische jongere geestelijken nog voornamelijk bezig met ‘folklore’.

DVD

Regisseur

Hans Heijnen

Geboren in 1957, Sittard. Studeerde politicologie in Nijmegen en vanaf 1981 aan de filmacademie in Amsterdam, afgestudeerd in 1985. Hij schreef sindsdien diverse speelfilmscenario’s voor de EAFA en First Floor Features. Vanaf 1988 werkzaam als freelance-documentairemaker voor de NOS/NPS en de VPRO. Na twee eerdere Gouden Kalf Nominaties kreeg hij in 1996 op het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf van de speciale jury-prijs voor zijn Documentaire Oeuvre. In 1999 de Silver Spire Award op het San Francisco International Film Festival voor zijn documentaire:  “Lisdoonvarna, Lourdes of Love”. In september 2000 vertoonde het Nederlands Film Festival een retrospectief van zijn films die zich op het platteland afspeelden.
www.hansheijnenfilms.nl

Credits

In coproductie met NTR. Met de steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.
Camera, Erik van Empel; Geluid en mixage, Alex Booy; Editor, Bouke Valh; Productie, Maja Trivanovic.

Category
2005