Mijn moeder, de actrice Willeke van Ammelrooy

In deze persoonlijke NPS-documentaire van Denise Janzee probeert de filmmaakster nader tot haar moeder Willeke van Ammelrooy te komen. Denise heeft haar beroemde moeder nog het beste leren kennen via haar filmrollen. Op de set en op het scherm zag ze haar moeder huilen, lachen en vechten. Thuis sloot Willeke zich echter af als ze verdriet had: “Ik kom pas uit mijn holletje als ik weer lach. Zo sta ik in het leven.”
De enige keer dat Denise haar in werkelijkheid zag huilen was bij de begrafenis van haar vader Leendert Janzee. Hij pleegde zelfmoord toen Denise zes jaar oud was. Zijn beslissing kwam niet onverwacht, maar zijn dood betekende desondanks het ultieme verliezen voor Willeke: ze had hem met haar liefde willen laten leven. Ze voelt zich verslagen en sluit zich af tot ze de wereld weer aankan en uit zich intussen via haar personages. Moeder en dochter kijken in deze ontroerende film terug op die beslissende en emotionele periode in hun leven, geïllustreerd met bijzondere privéfilmpjes.

Willeke is nu gelukkig met Marco Bakker, woont in Frankrijk en doet daar haar boodschappen in een oude blauwe 2CV. Een schril contrast met de luxe privétrailer op een Amerikaanse filmset. Willeke weigert haar geluk afhankelijk te maken van haar filmrollen, maar uit een indrukwekkende hoeveelheid nationaal en internationaal archiefmateriaal blijkt dat ze een actrice is in hart en nieren, die het vak als geen ander beheerst. Willeke van Ammelrooy “leeft” voor de camera. Als Alice in Wonderland.

DVD

  Regisseur

  Denise Janzée

  Denise Janzée (1966) studeerde af aan de Nederlandse filmacademie in de richting regie documentaire en montage.
  Haar eindexamenfilm Schadembaab, een film over haar vader beeldend kunstenaar Leendert Janzee die zelfmoord pleegde toen zij 6 was, werd met veel lof ontvangen. Daarna heeft zij veel succesvolle documentaires en speelfilms gemonteerd waaronder de op vele festivals bekroonde films “De stand van de maan” en “De Stand van de zon” van Leonard Retel Helmrich.
  Nu komt zij zelf met een nieuwe film over haar moeder, de internationale bekende actrice
  Willeke van Ammelrooy, vooral bekend van de Oscar winnende film “Antonia” van Marleen Gorris , “The Lake house”  van Alegandro Agresti en de film “Bride Flight” van Ben Sombogaard.

  Credits

  Regie: Denise Janzee
  Camera: Sander Snoep.
  Geluid Harold Jalving.
  Productie: Willemijn Cerutti
  In coproductie met NTR.
  Met steun van Thuiskopiefonds.

  Categorie
  2008