Scena del crimine

‘Beter het geluid van de gevangenispoort dan het geluid van kerkklokken,’ luidt een Napolitaans gezegde. ‘ Liever gevangen dan dood. De tieners die zitten opgesloten op gevangeniseiland Nisida voor de kust van Napels, gebruiken het als een wrange grap om hun uitzichtloze situatie te relativeren. Ze vertellen over hun leven aan de andere kant van het hek, in ‘het systeem’, de onderwereld, de zwijgende samenzwering die de straten van hun stad beheerst.

Scena del Crimine is een raamvertelling in zeven ‘scenes’ die begint en eindigt op gevangeniseiland Nisida. Daar tussenin zien we gezichten van de stad die door de onderwereld zijn bepaald. Zo horen we het droevige verhaal van een grootmoeder over haar vermoorde kleinzoon. Op de forensische afdeling van de politie vertelt rechercheur Baiano hoe zijn vroegere klasgenootjes stuk voor stuk ten prooi vielen aan de maffia. Op de militaire academie wordt met een krampachtig streven tegenwicht geboden tegen de chaos van de stad. We zien de gekmakende verveling van kruimeldief Mauro die door huisarrest gekluisterd is, terwijl hij treurig uitkijkt op de levendige straten van Napels.

Scena del Crimine schept een beklemmend beeld van een onderwereld die even ongrijpbaar als dichtbij is.

 

Bekijk Scena del Crimine nu op Vimeo on Demand

DVD

Regisseur

Walter Stokman

Walter Stokman (1966) studeerde aan de kunstacademies van Rotterdam en Breda. Hij debuteerde in 1994 met zijn documentaire zoektocht naar Sly Stone (ism Jeroen Berkvens). Sindsdien maakt hij documentaires en werkt hij tevens als freelancer voor verschillende programma’s van de VPRO. Zijn documentaires worden vertoond op festivals over de hele wereld en hebben verschillende prijzen gewonnen. Stokman verwierf bekendheid met ‘ASH World Wide Suicide’ (2002). Voor deze film ontving hij een Gouden Kalf. Hij vertoonde zijn films op belangrijke festivals zoals in Berlijn (Based on a True Story, 2005) en in Venetië (Scena del Crimine, 2010). Hij won in 2006 het Gouden Beeld voor zijn film Beautiful in Beaufort Wes. In 2012 maakte hij bij Zeppers de film Dirty Window.

Credits

Scenario, regie: Walter Stokman
Camera: Jackó van ‘t Hof
Geluid: Daniele Maraniello, Luca de Gregorio
Montage: Walter Stokman, Patrick Minks
Muziek: Ronald Kool
Geluidsnabewerking: Tom Bijnen
Grafische vormgeving: Rik Bas Backer
Graphics “Nisida”: Florentijn Bos

Assistent research Italië: Christine Pawlata, Serena Coscione
Eindredactie VPRO: Barbara Truyen
Productie VPRO: Karin Vermeulen
Producer Italië: Ciro Cacciola, Marcello Anselmo
Uitvoerend Producent: Jorinde Sorée
Producent: Frank van den Engel

Category
2010