De Schatten van de Krim (2021)

Over hoe een oeroude collectie uit lang verdwenen beschavingen inzet wordt van het heetste hedendaagse hangijzer in de wereldpolitiek.

De reizende tentoonstelling De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee ligt gegijzeld in de kelders van het Allard Pierson Museum in Amsterdam en kan niet meer naar huis terug; sinds Poetin’s annexatie van de Krim is de kunstcollectie stateloos geworden. De schatten die op het schiereiland zijn opgegraven zijn nu speelbal geworden in een grimmige machtsstrijd tussen de musea op de Krim en de regering in Oekraïne. Beide partijen claimen de archeologische verzameling als eigendom, als wortels van de eigen identiteit. Nederland is ongewild gebombardeerd tot scheidsrechter: aan welke partij moeten de schatten teruggegeven worden?

 

DE SCHATTEN VAN DE KRIM is een Zeppers Film productie, in co-productie met de NTR, en werd gerealiseerd met steun van het Nederlands Filmfonds, De Netherlands Film Production Incentive, het Mediafonds, Fonds 21, het AFK en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

DE SCHATTEN VAN DE KRIM ging in 2021 tijdens IDFA in première en reist sindsdien verschillende (internationale) filmfestivals af. De film werd in de zomer van 2022 tevens uitgezonden op de NPO2.

Nieuws

Regisseur

Oeke Hoogendijk

Oeke Hoogendijk (1961) doorliep de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar zij afstudeerde aan de afdeling toneelregie (1990). Van 1990 tot 1996 regisseerde zij voorstellingen bij verschillende gezelschappen. In 1997 volgde zij de opleiding televisiedocumentaire aan de Media Academie. Zij debuteerde in 1998 als filmregisseur (i.s.m. Paul Cohen) met de documentaire EEN GELUKKIGE TIJD, die werd uitgezonden door de NPS en bekroond met de Nederlandse Academy Award Het Gouden Beeld  en de Euro-Comenius Award  (Wenen). HET NIEUWE RIJKSMUSEUM – DE FILM (2014) won onder meer een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival en Beste Nederlandse Documentaire op het IDFA.

Credits

Regie en scenario Oeke Hoogendijk

Camera Sander Snoep en Gregor Meerman

Geluid Mark Wessener

 

Montage Gys Zevenbergen

Category
2020