The Kyiv Files (2023)

The Kyiv Files

In Oekraïne is het Sovjet KGB-archief met talloze observatiedossiers toegankelijk gemaakt voor het publiek. Wat doet het met je als je erachter komt dat de staat je jarenlang in de gaten hield? De film schetst, aan de hand van verschillende ontmoetingen met mensen die geconfronteerd worden met hun dossier in het archief, een tijd waarin de paranoia van het Sovjetregime tot diep in de vezels van persoonlijke levens doordrong.

 

Lengte: ’79

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=kR4aD7Ro5bI

 

IN DE PERS

★★★★

”The Kyiv Files gaat niet over de meest dramatische zaken. Hoeft ook niet. De makers weten dat ze slechts het topje van de ijsberg laten zien. Ze schetsen bewust slechts de contouren van een veel groter drama.”

Lees de recensie van de Trouw hier.

 

★★★

”The Kyiv Files’ is een boeiende reconstructie van huiveringwekkende spionagepraktijken”.

Lees de recensie van de Volkskrant hier.

 

★★★

”De Kyiv Files is een confronterende documentaire over het dagelijks leven met KGB-knuppels in je kielzog.”

Lees de recensie van FilmTotaal hier.

Distributie Nederland: Amstel Film

Wereldpremière: 12 november, IDFA

Kyiv Files 2023 Poster EXE IDFA NL 150dpi

Regisseur

Walter Stokman

Walter Stokman (1966) studeerde aan de kunstacademies van Rotterdam en Breda. Hij debuteerde in 1994 met zijn documentaire zoektocht naar Sly Stone (ism Jeroen Berkvens). Sindsdien maakt hij documentaires en werkt hij tevens als freelancer voor verschillende programma’s van de VPRO. Zijn documentaires worden vertoond op festivals over de hele wereld en hebben verschillende prijzen gewonnen. Stokman verwierf bekendheid met ‘ASH World Wide Suicide’ (2002). Voor deze film ontving hij een Gouden Kalf. Hij vertoonde zijn films op belangrijke festivals zoals in Berlijn (Based on a True Story, 2005) en in Venetië (Scena del Crimine, 2010). Hij won in 2006 het Gouden Beeld voor zijn film Beautiful in Beaufort Wes. In 2022 bracht hij met Zeppers Film ‘Lazy Duck’ en ‘Privégesprekken’ uit.

Credits

Regie Walter Stokman
Camera Jackó van ’t Hof
Geluid Alex Tugushin
Research Zhanna Ozirna
Uitvoerend Producent Elize Kerseboom

Producer Laura Peetoom
Eindredacteur VPRO Barbara Truyen
Producent Frank van den Engel

 

Omroep VPRO

The Kyiv Files wordt gesteund door het Nederlands Film Fonds

Category
2022