The Next Big Thing

Ondanks de wereldwijde financiële crisis blijven de prijzen voor hedendaagse kunst exploderen.  De veilingen bij Christie’s en Sotheby’s breken record op record. Het aantal superrijken neemt explosief toe en een groot aantal van hen heeft zich op de kunst gestort. Verzamelaars zijn steeds machtiger geworden en zij bepalen meer dan wie ook de smaak van onze tijd. De kunstmarkt heeft de karakteristieken van Wall Street gekregen met alle speculaties en marktmanipulaties van dien.

Is hedendaagse kunst handelswaar geworden voor de superrijken? Deze film onderzoekt de transformaties in de kunstwereld en de gevolgen van de machtsverschuiving voor kunstenaars, verzamelaars, dealers en musea en voor de kunstgeschiedenis. …

o.a. met kunstenaars Chuck Close en Jack Whitten, een aantal verzamelaars uit de Top 200 zoals de Nederlander Bert Kreuk en Martin Z. Margulies, museumdirecteuren Udo Kittelman en Benno Tempel en de chairman van Christie’s NY.

The Next Big Thing is te zien op het Nederlands Film Festival in Utrecht:
zaterdag 27-09-2014 om 13:15 uur in Louis Hartlooper Complex 4
dinsdag 30-09-2014 om 16:00 uur in Wolff City 3

DVD

[product id=”1312″]

Nieuws

Regisseur

Frank van den Engel

Frank van den Engel

Frank van den Engel (1956) startte in 1997 het onafhankelijk documentaire productie bedrijf Zeppers Film & TV. In vijftien jaar tijd produceerde hij meer dan 75 films voor bioscoop en televisie. Sommige werden geëerd op prestigieuze festivals over de hele wereld: Andre Hazes – zij gelooft in mij, Dans, Grozny Dans, Voices of Bam, Boris Ryzhy, 900 Dagen.

Tegenwoordig combineert hij zijn werk als producent met het ontwikkelen en regisseren van zijn eigen filmprojecten. Zijn regiedebuut Normaal – Ik kom altied weer terug (82 min.) kwam in 2002 in de bioscopen. In 2007 werd zijn tweede lange documentaire Tussen hemel en aarde door Cinema Delicatessen in het theater uitgebracht. Foto & Copyright by G.P. Fieret (55′) werd genomineerd voor een Gouden Kalf in 2009 en 2014 zond de NTR in Het uur van de wolf zijn meest recente documentaire uit: The Next Big Thing.

Credits

Camera Melle van Essen
Geluid Tim van Peppen
Research Marta Gnyp
Montage Riekje Ziengs
In coproductie met NTR.
Met steun van het Mediafonds.

Category
2014