Wolkoorts

Elk jaar in mei staat het kleine dorpje Lievelde in de Achterhoek op z’n kop. Dan heeft iedereen last van corsokoorts. Wolcorso-koorts om precies te zijn. Waar andere dorpen en steden een bloemen- of fruitcorso hebben, heeft Lievelde het állergrootste Wolcorso ter wereld!

Ook onder de jeugd in Lievelde is het Wolcorso erg populair en zet iedereen zich maandenlang in voor de felbegeerde eerste prijs. Vooral tussen het meidenteam “Wij zitten gebakken” en het jongensteam “Dit is pas groene energie!” uit groep 8 is de rivaliteit zeer groot; ze zijn beiden vastberaden om te winnen van de ander. Via whatsapp berichten worden snode plannen gesmeed om de andere groep te dwarsbomen en hun geheimen over hun wagentje te ontfutselen. Wat zo gezellig begon, lijkt uit te monden in een ware “strijd tussen de sexen”. Wie gaan er tijdens de grote dag met de beker vandoor, de jongens of de meiden?

NCRV Dokument Junior / 15 min.

Wolkoorts was te zien op de volgende festivals:
CINEKID Amsterdam, oktober 2013    DOCVILLE, Leuven, mei 2014
GO SHORT Nijmegen, april 2014        Psarokokalo Int. Short FF, Greece, juli 2014
Vision du Reel, NYON, april 2014       KUKI Int. Short FF for Children, Berlijn nov.2014
International Short FF Oberhausen, mei 2014

Regisseur

Astrid Bussink

Astrid Bussink studeerde Beeldende Kunst aan de AKI (Academie voor Kunst en Industrie) in Enschede en volgde daarna een masteropleiding film aan de Edinburgh College of Art. Als onderdeel van deze opleiding in Schotland maakte ze in 2005 de documentaire The Angelmakers en ontving daarvoor verschillende prijzen zoals de First Appearance Award op IDFA, Little Stamp award op ZagrebDOX, Best short Documentary op Dokufest, nomination Grierson Award. Deze documentaire ging over de vrouwen van het Hongaarse dorp Nagyrév die tussen 1914 en 1929 hun mannen met arseen om het leven brachten.

Daarna maakte ze enkele korte films. Rückenlage / Upside Down kreeg een prijs voor de beste korte experimentele film tijdens het Vermont International Film Festival in 2006, The 9 lives of my car en I shot the mayor.

Tegenwoordig woont en werkt Astrid Bussink in Amsterdam. In 2008 produceerde ze De Verloren Kolonie (The Lost Colony) over het oudste apenlaboratorium ter wereld, waarvoor ze ook het script schreef. Deze documentaire ging in januari 2008 in première op het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

In 2009 maakte ze een documentaire over haar ervaringen met de vuurwerkramp in Enschede, die ze zelf in 2000 persoonlijk meemaakte. Deze documentaire, Mijn Enschede, werd voor het eerst vertoond tijdens het International Film Festival Rotterdam januari 2010.

Haar documentaire Poule des Doods (Poem of Death) over eenzame doden en dichters die voor hen dichten op uitvaarten met o.a. F. Starik werd in de Gouden Kalf selectie vertoond op het cin 2011 en ontving een Special Jury Mention op Vision du Réel in Nyon.

In 2013 won Astrid Bussink op het Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf voor beste korte documentaire voor haar jeugdfilm Achter de Toren.

Credits

Regie: Astrid Bussink
Camera: Robbie van Brussel
Geluid: Carla van der Meijs
Montage: Riekje Ziengs

Category
2013