Arme blanken in het nieuwe Zuid-Afrika

Nadat de Apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft en een nieuwe regering werd gevormd is er veel ten goede veranderd in het land. De zwarte bevolking heeft meer rechten en meer kansen gekregen in een nieuwe democratische samenleving. Maar niet iedereen heeft van de nieuwe situatie geprofiteerd.

De documentaire Arme blanken in het nieuwe Zuid-Afrika richt zich op een aantal blanke gezinnen die als gevolg van de voorkeursbehandeling van zwarte gezinnen hun baan zijn kwijtgeraakt en in armoede zijn vervallen. Zij worden ‘arm blankes’ genoemd en is bijzonder omdat ze wordt doodgezwegen door de maatschappij. De witte armoede is een stille armoede: ‘dit is waarskynlik die enigste vorm van armoede in die wêreld waaroor dit nie polities korrek is om te praat nie.’ Deze gemeenschap neemt snel in omvang toe.

Regisseur Saskia Vredeveld filmt een ouder echtpaar dat voedsel uitdeelt dat ze bij supermarkten en de vleesafslag ophalen. Ze nemen ons mee naar Coronation Park, een tentenkamp even buiten Johannesburg, waar een grote groep voornamelijk blanken onder miserabele omstandigheden leeft.

DVD

Regisseur

Saskia Vredeveld

Na de film academie begonnen met regisseren van comedy sketches, muziek programma’s, videoclips, reportages, voorlichting films, kinder series, cultuur- en jongeren programma’s. Documentaires gemaakt voor VPRO, NPS, IKON, Humanistische Omroep, Vara, EO, BNN, SBS6, NMO en diverse productie huizen. Scenario’s geschreven voor singel plays, televisie en speelfilms. Van 2000-2003 mede-eigenaar en coproducent van Springbok Film. In 2004 begonnen met Peacefield films. Gewerkt als jurylid voor het Gouden Kalf, alternerend adviseur Nederlands Fonds voor de Film, gastdocent documentaire en camera werk voor diverse regisseurs.

Credits

Regie en camera: Saskia Vredeveld.
Montage van Riekje Ziengs.
Productie: Mara Mouwen.
In coproductie met IKON.
Met steun van het CoBO-fonds.

Category
2009