De Zaak Tuitjenhorn

Sarah Vos filmde drie jaar lang weduwe en arts Anneke Tromp in haar gevecht tegen de Staat om eerherstel van haar man, huisarts Nico Tromp. Het is 19 augustus 2013 als Nico afwijkt van de protocollen door een stervende en zwaar lijdende kankerpatiënt acuut te sederen met een hoge dosis morfine. De co-assistente die stage bij hem loopt, meldt dit bij het AMC, die direct naar de Inspectie stapt, waar men meteen het OM inschakelt. Zonder enig wederhoor wordt Nico Tromp enkele dagen later door het OM van moord beschuldigd.

Voor de familie Tromp begint een niet aflatende Kafkaiaanse lijdensweg, waarbij de instanties alles in het werk stellen om Tromp schuldig te verklaren. Na 6 weken, als hem publiekelijk een beroepsverbod door het OM en de IGZ wordt opgelegd, pleegt Nico zelfmoord. In deze documentaire worden voor het eerste alle dossiers, inclusief het politieverhoor van Nico Tromp, openbaar gemaakt. Er ontvouwt zich een uiterst pijnlijk en tragisch verhaal dat roept om een hernieuwd medisch-ethisch, maatschappelijk én politiek debat over de professionele begeleiding van een patiënt in zijn stervensuur, waar nu een juridisch zwaard van Damocles boven de arts hangt.

Acteur Pierre Bokma verleende zijn medewerking aan deze documentaire en vertolkt alle rollen van de instanties en acteur Marcel Hensema vertolkt de stem van Nico Tromp. Ook spreekt voor het eerst in beeld de zoon van Nico Tromp, Reinier Tromp, zich uit over wat er gebeurd is en openhartig vertelt over de diepe impact die alles nog steeds heeft op het leven van hem en zijn moeder Anneke Tromp.

  Regisseur Sarah Vos

  Sarah Vos is meermaals bekroond met haar documentaires. Zij maakte onder andere Welcome to Holland – Campus Vught (Zilveren Zebra en Gouden Kalf nominatie), Big Brother in het Midden-Oosten (Nipkowschijf) en Curaçao (in co-regie met Sander Snoep) bekroond met de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek en Best of Idfa on Tour. Sarah maakt de kijker deelgenoot van de levens van haar hoofdpersonen, door ogenschijnlijk onbelangrijke details te vangen. De soms confronterende situaties die hierdoor ontstaan, laten de kijker nadenken over hun eigen leven, empatisch vermogen en ethiek.

  Samen met Zeppers Film realiseerde ze eerder de documentaires Curaçao (2010) en Hier Ben Ik (2017), beiden in co-regie met Sander Snoep.

  Credits

  Regie: Sarah Vos
  Camera: Reinout Steenhuizen, Sander Snoep, e.a.
  Geluid: Jos ten Klooster, Kees de Groot, e.a.
  Geluidsmix: Peter Warnier
  Uitvoerend producent: Julia van Schieveen
  Producent: Frank van den Engel
  Eindredactie IKONdocs: Margje de Koning
  Een productie van Zeppers Film in coproductie met IKONdocs en met steun van het Mediafonds.

  Categorie
  2017