Mister Soul – A Story About Donny Hathaway

MISTER SOUL – A STORY ABOUT DONNY HATHAWAY daalt af naar de ziel van de legendarische Amerikaanse soulzanger Donny Hathaway, die door vele muzikanten wordt gezien als een inspirator en genie. Ten tijde van zijn grootste successen kreeg hij de diagnose paranoïde schizofrenie, wat hem er niet van weerhield harmonieuze muziek te blijven maken. Hoe balanceerde hij tussen zijn gekte en genialiteit. Kan er zoiets bestaan als te veel talent?

 

Muziektijdschrift Rolling Stone noemde Hathaway een “soullegende” en Justin Timberlake vond hem “de beste zanger aller tijden”. Toch zullen maar weinigen zich Donny Hathaway herinneren als de duetpartner van Roberta Flack, de voorloper van Stevie Wonder of de componist die jazz en gospel wist te mengen tot rondborstige soul. Dat hij in 1979 op 33-jarige leeftijd door een val uit zijn hotelkamer een einde aan zijn leven maakte, heeft hem veroordeeld tot de status van ‘musician’s musician’.

 

De documentaire volgt in feite dezelfde levensweg als Hathaway zelf: via een poëtische reis door steden als St. Louis, Chicago en New York duikt MISTER SOUL steeds dieper zijn leven in, tot aan zijn tragische einde. Naast zijn broer en zussen komen onder anderen zangeres Roberta Flack, predikant Jesse Jackson en producer James Mtume aan het woord over de genialiteit en gekte van de zanger.

Regisseur

David Kleijwegt

David Kleijwegt is (pop)journalist en programmamaker bij de VPRO. In 2006 maakte hij zijn eerste documentaire voor het Uur van de Wolf, The Eternal Children. Later volgden Low: You May Need a Murderer, The Owl in Daylight, Arnon Grunberg ‘Heb je nog steeds vrienden?’ en De Ballade van Lucky Fonz III. Naast zijn werk als regisseur en programmamaker voor de VPRO schrijft David voor Vrij Nederland. Voor een van zijn verhalen, geschreven samen met Sander Donkers, werd hij in 2012 bekroond met de Jip Golsteijn Journalistiek Prijs.

Credits

Regie en scenario David Kleijwegt
Camera Reinier van Brummelen en Jacques Laureys
Geluid Wouter Veldhuis

Montage Chris van Oers en Reinier van Brummelen

Research Sandra St. Victor
Uitvoerend Producent Elize Kerseboom en Julia van Schieveen
Eindredacteur VPRO Barbara Truyen
Producent Frank van den Engel

in coproductie met VPRO, met steun van het Mediafonds, Nederlands Film Fonds Production Incentive en CoBO fonds.

Category
2020