The Golden Thread (2022)

Aan de rand van Calcutta, een stad in het westen van India, staan de oevers van rivier Hooghly vol met enorme en vooral vervallen fabrieken: jutenfabrieken. Ooit was dit het landschap van een bruisende jute-industrie, een materiaal dat nu voor het grootste deel vervangen is door plastic. De jute-industrie heeft echter één eigenschap die voor nieuwe belangstelling zorgt, namelijk, de milieuvriendelijke aard van het materiaal. Deze belangstelling zorgt voor een nieuwe impuls in de industrie. Een periode van nieuw werk, nieuwe hoop, is in zicht, maar is dit wel reëel?

 

De industrie is in beroering. Slechts veertig molens zijn in bedrijf, en werknemers die onder de barre werkomstandigheden afhankelijk zijn van het kleine beetje loon dat zij daar verdienen, dreigen steeds vaker vervangen te worden door precisiemachines. De film neemt de kijker mee naar deze complexe wereld, waar werknemers met hoop, veerkracht en humor, maar soms ook verbitterd en boos de jute-industrie nieuw leven inblazen. We zien een taaie man van middelbare leeftijd die ervan droomt playback zanger te worden, een toegewijde vakbondsleider die hoopt op een betere arbeiderstoekomst, een Bengaalse vrouw die iedere dag vier uur reist om in de fabriek te kunnen werken en een schooljongen die de nachtdiensten draait om overdag naar school te kunnen gaan. Arbeiders afkomstig uit verschillende religieuze gemeenschappen met verschillende leeftijden, achtergronden, geschiedenissen en talen vormen de jutenfabrieken tot een smeltkroes die dreigt over te koken als hun inkomsten, hun levensonderhoud, in gevaar komen.

 

THE GOLDEN THREAD is a production of Raintree Films and Taskovski Films, in co-production with Antipode and Zeppers Film. The film is created in context of the IDFA BERTHA FUND.

 

THE GOLDEN THREAD ging tijdens IDFA 2022 in wereldpremière.

 

🏆 Grand Jury Award – Le Grand Bivouac, France
🏆 Jury Award “The Prickle” – Provinziale, Germany
🏆 Audience Award – IFFLA, Los Angeles
🏆 Best Long International Documentary – Cine Eco, Portugal
🏆 DocuDarwin – Dokubaku, Azerbaijan
🏆 Honourable Mention – DOXA Vancouver
     Opening Film at Montrose LandxSea Film Festival, Scotland

Regisseur

Nishtha Jain

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nishtha Jain is bekroond filmmaker uit Mumbai. Ze is vooral bekend van haar films Gulabi Gang (2012), Lakshmi and Me (2007) en City of Photos (2004).  De politiek van beeldvorming en zelfrepresentatie, complexiteit van sociale hiërarchieën, vrouwenbewegingen en arbeidersstrijd waren enkele van de thema’s die in haar films aan bod kwamen. Ze is afgestudeerd aan het Film and Television Institute of India, Pune en A.J.K. Onderzoekscentrum voor massacommunicatie, New Delhi.

 

Credits

Camera Rakesh Haridas

Editing Nishtha Jain, Alexander Goekijan

Production Nishtha Jain voor Raintree Films, Irena Taskovski voor Taskovski Films, Irena Taskovski voor Koleks doo DOKUDOM, Morana Ikić Komljenović voor Koleks doo DOKUDOM

Co-production Frank van den Engel voor Zeppers Film , Fabien Greenberg voor Antipode Films, Bård Kjøge Rønning voor Antipode Films